Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2021 22:13 - Размисли за днешните дни на безпътица
Автор: krastyo1975 Категория: Други   
Прочетен: 209 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.05.2021 14:33


 В горещите летни дни на 2020 г. България се оказа сред хаоса на безпътицата. Всички искат промяна, но никой ясно и смело не изразява някакъв поне бегъл план за подобно развитие. Освен това под благовидния претекст за единение никой не се разграничава от нечистоплътни методи на политическа борба. Защото един от членовете на така нареченото „Отровно трио“ всъщност движи поне няколко сайта за фалшиви новини. Един фейсбук-приятел, който от чисти и благородни подбуди взе участие в така наречените протести, беше се вързал на една фалшива новина и я беше споделил в социалната мрежа. Коментирах, че всички трябва да сме безкомпромисни към сайтовете за фалшиви новини и да се разграничаваме от тях. Защото ако искаме промяна, не бива да я поставяме на основата на лъжата. Не можем да се борим срещу нехаресвани управляващи с лъжа. Защото така ще поставим капка катран в кацата с мед и вече няма да има връщане назад. Всичко ще се обърка. Още отначало трябваше да има разграничение от нечистоплътността. Защото от тази нечистоплътност и липса на каквато и да е стратегическа мисъл тръгнаха непродуктивните идеи, които днес са на път да ни вкарат в безсмислен кръговрат и тъпчене на място. Каквито и конституционни реформи, каквито и реформи на съдебната система да направим, каквото и Велико и Свръхвелико народно събрание да свикаме, ако изпълнителите са същите, ако коренът на злото е дълбоко в почвата, отново ще израстват малки фиданки от този уж отрязан пън. След време отново ще израстват големи дървета на голямото зло за народа и страната.

                Най-важните цели, които стоят през народа на България може да се осъществят и без реформи в съдебната система. Пък щом искате тази реформа, направете я най-накрая, че веднъж завинаги да спрете да говорите за нея и да погледнем напред за нещо по-важно. Да видим дали нещо ще се промени с нея. Или сега проблемът е, че съдии и прокурори не са верни на вашата партия? Каквото и да реформираш в съдебната пък и във всяка друга система, главната реформа трябва да бъде в личния състав, да се промени чипа в главите му, всички да служат на принципите на добродетелта и правдата. Подкастрянето клоните на дървото не променя корена му, ако той е корен на злото. Днес каквито и избори да се проведат, то няма да има промяна, ако политическите субекти не искат и не могат да изтръгнат този корен.

                Всички искаме (всъщност поне хора с моето мислене искат) страната ни да има работеща и печеливша икономика, която да прониква на пазара на съседните страни, където са нашите исторически и стратегически интереси. От там ще имаме ресурса да бъдем важен и силен регионален играч, който ще може да работи по една национална стратегия за вътрешна и външна политика. А това включва икономическа, политическа и културна експанзия. Добрата среда за предприемачество, за постигане на добър поминък на хората, ще започне да ни дърпа нагоре и в демографски план, ще даде основание на българите от чужбина доброволно да се върнат у нас. Добрият материален ресурс ще даде възможност и за развитие на науката и изкуствата. Културата винаги е била плодовете на цивилизационното дърво, но тя е лукс, който се постига само от добри материални жизнени сокове. Но всичко дотук са общи приказки. Коренът на злото пречи за постигане на добра икономическа среда. А често пъти хората се впускат в успешни полезни дела и предприемачество само тогава, когато са стъпили на една здрава етическа основа. Някаква здрава буржоазна етика. Но нека си дойдем на думата. Кой е коренът на злото?

                Коренът на злото са лицата, които от началото на така наречения преход са основни играчи, новите предприемачи, които народът нарича мутри. Причината за тяхното съществуване е, че още в началото на прехода тези хора бяха покровителствани и продължават да бъдат покровителствани от държавната власт. Ще се въртим в порочен кръг докато начело на държавата не застанат хора с изграден морал, които няма да покровителстват тези мутри и ще ги премахнат напълно от живота ни. Проблем е, че мутрите и така наречените VIP персони, които всъщност не са нищо повече от мутри, рапърчета и чалга певци, водещи на шоу програми и други такива, изцяло отровиха почвата, върху която трябва да израства новото поколение. Днес мутрите и чалга певиците са примери за подражание като „преуспели хора“. Кой друг, освен кандидат-политикът от „Има такъв народ“ постави като основна житейска цел да караш едно ферари с цвят червен и да имаш гадже с бронзов тен? Никакви идеали, добро възпитание, четене на литературни, исторически и философски книги, в които героите и идеите са много по-различни, изградени върху добродетелите и доблестта. Безумието с войната по пътищата, ниските страсти и желанието да живееш само заради светските наслади, мачовщината и парвенющината, всичко това е налице заради онези примери за подражание, наложени от хората като чалга-политика. И този човек ще ни оправя? УжасТ. Просто ще загубим още поне четири ценни години. Пък като гледам и останалите политикани, още от сега виждам, че порочният кръг ще продължава.

                Промяната трябва да започне от хора, които ще кажат смело СТИГА!!! Борбата с тази язва трябва да се води като срещу хлебарки. Чалга и мачо-политиците, мутрите и такива като тях са само хлебарките, които виждаме да лазят върху масата и кухненските ни шкафове. Но за да изчезнат напълно, трябва да наръсим отровата така, че да се разнесе и до тъмните и скришни места, където тези гадинки се крият. Трябва да ги изринем от леговищата им. Трябва да ги направим невъзможни. Всички разчитаме на реформа в образованието и семейното възпитание. Но това не е достатъчно. Трябва парвенющината и мутрите да са невъзможни в стопанския и обществен живот. Защото ако не изчезнат от там, децата ни винаги ще искат да подражават на „успелите“ в живота мутри.  Трябва да се подпомага началото на предприемачеството на подбрани и способни хора, които имат нужния морал и тръгват от най-ниската точка без някакво нечисто финансиране. Но аз говоря главно за производство и занаяти. Не и за ахо-хихи в развлекателния сектор. Най-големи развъдници на мутровщина и парвенющина са нощните клубове. По принцип нощният живот говори за наличието на прекалено много паразити в обществото. Нормално е нощем да работят само писателите, мислителите и други творци. Но прекомерен брой на нощните заведения говори за разлагане на нравите. Особено вредно е това да се случва в така наречения Студентски град в София. Там наличието на нощни заведения трябва да се сведе до нулата. Не е и нормално толкова голям процент от брутния ни вътрешен продукт да се формира от туризъм и развлекателен бизнес. Това говори за „икономика“ на банановите републики. Дори и първите години да боли, коренът на това зло трябва да се изтръгне из корен. Самото обстоятелство, че насред кризата с коронавируса се позволи кръчмите и нощните клоаки да работят, говори за това, че се защитава главно бизнесът на мутрите. Абсолютно непродуктивен ход беше толерирането само на хотелиерството и ресторантьорството чрез намаляване на ДДС само за тях. Намаляването на ДДС за книгите е правилно, но то закъсня и обявяването му на фона на това за мутренското ресторантьорство е перверзия, която отрови добрата новина.  Ето, държавата брани интереса основно на мутрите. Коронавирусът беше всъщност един добър повод да се премахне напълно тази отровна язва на мутробизнеса. За преосмисляне на икономиката и поставянето ѝ на здрави начала. Аз нямам нищо против мутренското хотелиерство по Бетономорието ни и нощните клоаки напълно да изчезнат. Мутрите трябва да изчезнат и от телевизионния екран. А там те блестят и се харесват, защото никой не е видял живота им в клоаките. А те виреят на тъмни скривалища преди да излязат като хлебарки и ни погнусят с вида си.

Ако не премахнем жизнената среда на мутрите, те ще се самовъзпроизвеждат. И ще има хора да ги харесват и издигат като утайка нагоре. Те са хидра с много пипала. Вече има чистак нова мутра политик. Слави Трифонов не казва "Мутри вън", няма го по протестите. Да вика срещу мутрите е равнозначно да вика срещу себе си. Но никой днес не му обръща внимание. Само аз ли обичам да закопавам с мотиката плевелите още докато не са избуели? Повечето хора виждат огъня, чак когато запали тяхната черга.

                Изказаните дотук идеи са само мои виждания. И са общи приказки дотогава, докато няма изграден обществен консенсус за икономическото и политическото ни развитие, поставено на здрави нравствени основи. Аз дори може и да говоря небивалици. Или поне съзнавам, че обхващам само един малък кръг от проблемите, които трябва да се разрешат. А хидрата с пипала е огромна. Трудно е в кратък текст да разгледам цялата ѝ същност и идеите за премахването ѝ. Но все някой трябва да каже, че проблемът не е в козметични промени по окастряне клоните на дървото. А реформите в съдебната система и конституцията без промяна на човешкия материал и неговото мислене и морал са напълно безпредметни. Докато основните политически играчи са все старите курви с претенция за нов бардак, нещата все ще се въртят в затворен порочен кръг. Докато работим с порочни хора, не можем да мислим за висока политика, икономика и култура. Защото идващите поколения трябва да бъдат изолирани от порочните примери за подражание. Ново възпитание не може да става в отровена среда.
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krastyo1975
Категория: Други
Прочетен: 57501
Постинги: 105
Коментари: 29
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031